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VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 
Approved 1/23/2010 

 
 
Request from: Peter H. Langowski, PE (plangowski@bsalifestructures.com), BSA 
LifeStructures, Inc., 9365 Counselors Row, Indianapolis, IN 46240 
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.1-2007, Sections 5.4 and 6.2.8, and Table 6-4, regarding exhaust ventilation and fan system 
operation. 
 
Background:  Section 6.2.8 requires exhaust airflow rates in accordance with the requirements of 
Table 6-4.  Private toilets and residential kitchens in Table 6-4 include a reference to note E or 
note G, respectively.  Notes E and G imply that these entries may have their exhaust system 
operated non-continuously.  No other entries in Table 6-4 make reference to continuous or non-
continuous operation.  Section 5.4 requires the fan system to operate whenever the spaces served 
are occupied.  Table 6-4 makes no reference to occupancy for the spaces which do not contain 
notes E or G in their Table entry.  The remaining spaces of Table 6-4 are required to be 
exhausted simply based on their area; there is no reference to an occupant load.  The lack of 
notes E or G on other Table 6-4 entries implies that the contaminants to be exhausted from these 
spaces exist within these spaces whether the spaces are occupied or not.  Notes E and G allow an 
exhaust airflow rate of one half the occupied exhaust airflow rate.  Possibly this one half 
reduction is meant to be allowed on other spaces in Table 6-4? 
 
Interpretation No.1:  A fan system which creates the exhaust air rate serving a space in Table 6-4 
which does not contain a note E or G may be made to operate whenever the space in Table 6-4 is 
occupied. 
 
Question No.1: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1: Yes, it shall operate whenever the space is occupied. 
 
Interpretation No.2:  A fan system which creates the exhaust air rate serving a space in Table 6-4 
which does not contain a note E or G may be made to be inoperative whenever that space in 
Table 6-4 is not occupied. 
 
Question No.2: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2: No 
 
Comment:  The exhaust rates shown in Table 6-4, where not otherwise noted, are intended to be 
continuous when the building containing those spaces is expected to be occupied. 
 
Interpretation No.3: A fan system which creates the exhaust air rate serving a space in Table 6-4 
which does not contain a note E or G may be reduced to one half of the Table 6-4 entry 
whenever that space in Table 6-4 is not occupied. 
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Question No.3: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3: No 
 
Interpretation No.4: A fan system which creates the exhaust air rate serving an educational 
science laboratory may be made inoperative whenever that space is not occupied. 
 
Question No.4: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.4: No 
 
Comment:  The exhaust rates shown in Table 6-4, where not otherwise noted, are intended to be 
continuous when the building containing those spaces is expected to be occupied. 
 
Interpretation No.5:  A fan system which creates the exhaust air rate serving an educational 
science laboratory may be controlled such that an exhaust rate of at least 0.50 cfm/ft2 is provided 
when the space is not occupied. 
 
Question No.5: Is this interpretation correct? 
 
Answer No.5: No 
 


